Eerste onderhoudsmonteur werktuigbouw
- Duur3 jaar
- Niveau3
- Crebo25306
- Leerweg
- Locatie0
Eerste onderhoudsmonteur werktuigbouw
- Duur3 jaar
- Niveau3
- Crebo25306
- Leerweg
- Locatie0
Van een boormachine tot zaagmachine. Van een laadarm tot pomp. Jij weet straks alles van werktuigen en hoe je deze het beste kunt onderhouden. Storinkje? Los jij op. Reparatie groot of klein? Zo gefikst. Als Eerste onderhoudsmonteur zorg jij ervoor dat machines en installaties in de industrie blijven werken.
Wil jij werktuigen laten werken?
Wat leer je tijdens de opleiding?
Het eerste jaar is een oriëntatiejaar. Je gaat aan de slag met werktuigbouw, elektrotechniek en meet- en regeltechniek. Hierna kies je jouw uitstroomrichting.
In het tweede leerjaar leer je alles over werktuigen. Hoe werkt moderne apparatuur zoals turbines, motoren, regelkleppen en pompen? Daar weet jij straks alles van. Jij inspecteert, repareert, pleegt onderhoud en lost storingen op.
Je leert hoe machines worden gebouwd en aangedreven. En je leert om met meetgereedschappen te werken. Samenwerken, veilig werken en met klanten werken zijn belangrijke vaardigheden. Bovendien kun jij na deze opleiding zelf je taken inplannen.
Leuk om te weten: regelmatig kopen we oude machines op, zoals een strooimachine of zaagmachine. Jij repareert deze machine, totdat die weer zo goed als nieuw is. En je bezoekt tijdens deze opleiding vakbeurzen.
Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding.
Dit ga je doen
- Onderdelen monteren en demonteren
- Storingen opsporen
- Werktuigen testen
Dit niet (zo vaak)
- Achter de computer werken
- Werktuigen zelf ontwerpen
- Werktuigen programmeren
Deze vakken krijg je
Stage lopen
Je gaat tijdens jouw studie 2 keer op stage. In het tweede jaar loop je 10 weken stage. In het derde jaar loop je 20 weken stage. Je kunt stage lopen bij een fabriek, maar ook bij een kleiner bedrijf waar componenten worden gerepareerd.
Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl.
Dit is jouw leslocatie
RDM Campus, Heijplaat
RDM Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.
Op deze locatie oefen je met realistisch materiaal. Dat zijn vaak werktuigen die uit de praktijk komen, zoals pompen die van Shell zijn geweest.
Check dit verhaal
Deze student en praktijkopleider vertellen over het werk als Eerste onderhoudsmonteur werktuigbouwkunde in de industrie.
Beroepen na de opleiding
Pompen en productiemachines die niet werken of die stilstaan… dat kost geld. En daarom ben jij nodig. Jij voert onderhoud uit aan dit soort apparatuur. Maar soms gaat er toch iets kapot en dan komt jouw technische kennis pas echt goed van pas.
Hijskranen, schepen of aandrijvingen, ze hebben allemaal onderhoud nodig. Je vervangt onderdelen en stelt apparatuur op de juiste manier af, jij lost problemen op.
Of je nou bij een raffinaderij, energiefabriek, de technische dienst, onderhouds- en reparatiediensten of in de industriële dienstverlening gaat werken, één ding is zeker: je werkt snel en vaak op verschillende plekken. Je weet namelijk nooit van tevoren waar er een storing zal zijn.
Soms heb je een 24-uursdienst. Dan sta je in de ochtend, middag, avond en zelfs 's nachts en in het weekend paraat. Of je werkt in de warme werkplaats van een revisiebedrijf waar componenten binnenkomen.
Deze skills heb je nodig
- Je bent nieuwsgierig
- Je kunt werken onder tijdsdruk
- Je kunt goed sleutelen
Deze niet (altijd)
- Je bent een computergenie
- Je werkt graag van 09.00 tot 17.00 uur
- Ontwerpen van systemen en installaties
Handige informatie
Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.