Gastechnicus Infra

  • Duur
    3 jaar
  • Niveau
    4
  • Crebo
    27026
  • Leerweg
    Werken & leren (BBL)
  • Start
    Augustus 2025

Gastechnicus Infra

  • Duur
    3 jaar
  • Niveau
    4
  • Crebo
    27026
  • Leerweg
    Werken & leren (BBL)
  • Start
    Augustus 2025

Het water uit de douche, de verwarming in huis en het vlammetje uit het gasfornuis. Je hebt het vak geleerd met de opleiding gas, water en warmte. Als Gastechnicus Infra ben jij een échte kenner. En met die kennis stuur je de monteurs aan. Dankzij jouw werk kan iedereen koken en zitten ze er warmpjes bij.

In het kort

Heb jij een sterke focus?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je werkt met een serieuze stof: gas. Daarom is verantwoordelijkheidsgevoel voor deze opleiding over gas, water en warmte onmisbaar. Je stuurt een ploeg van vakmensen aan. Soms werk je zelf mee: door mee te denken en met je handen. Wat je ook doet, je moet er met je koppie bij blijven. Ook als je onder druk staat.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert tijdens deze opleiding alles wat er komt kijken bij gas, water en warmte. Van gasstations tot bij mensen thuis en bij bedrijven. Als echt vakmens met kennis van gas, ga jij aan de bak. Je leert projecten voorbereiden, collega's aansturen en hoe je uitrekent hoeveel een project kost. Ook leer je de basis van het ontwerpen van gasnetten, gasdruk meten en storingen in gasstations verhelpen.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld digitale vaardigheden, om nog beter je computervaardigheden te laten zien. Je kunt ook kiezen voor het keuzedeel uitvoering infratechniek. Om te leren wat je moet doen vanaf het moment van de melding van een opdracht tot aan de oplevering. Je werkt aan een projectmap met alle verschillende documenten en taken: van het regelen van de vergunningen tot het afzetten van de weg en het contact met de brandweer.

Dit ga je doen

  • Collega's aansturen
  • Storingen opsporen en verhelpen, testen en controleren
  • Leidingen voor gas, water en warmte monteren en onderhouden

Dit niet (zo vaak)

  • Zelf een huisaansluiting maken
  • In je eentje werken
  • Zelf een meterkast inrichten

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. 

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Check dit verhaal

Als Technicus Gas werk je aan openbare gasvoorziening en gasdistributienetten.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Schiedam CS

De theorielessen volg je op de locatie ZIP aan de parallelweg 403 in Schiedam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Je gaat tijdens en na deze opleiding over gas, water en warmte zelf aan de slag. Klaar voor een nieuwe dag? Je werkt bij de aannemer die wordt ingehuurd door de netbeheerder of bij de netbeheerder zelf. Zij brengen het gas vanaf de gasstations door leidingen naar de mensen of bedrijven thuis. Je gaat samen met je collega’s op pad om de gasstations te controleren. 

De aanpassing, uitbreiding of omleiding van een bestaand leidingnet is een uitdagende klus. Daarom neem je tijdens de lunch ook even pauze met je collega’s. Om wat te eten en even te relaxen. En ook om de eventuele problemen nog even rustig te bespreken. Als Technicus gas ben je verantwoordelijk voor de monteurs. Jij stuurt aan, enthousiasmeert en motiveert. Net als de coach van het elftal. Zo zorg jij ervoor dat het gasnet op tijd weer klaar is. Wat er ook gebeurt. 

Deze skills heb je nodig

  • Je kunt anderen aansturen
  • Je hebt technisch inzicht  
  • Je hebt oog voor veiligheid

Deze niet (altijd)

  • Je gaat uitdagingen uit de weg
  • Je bent ongeduldig
  • Je maakt afspraken met klanten

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Hans de Groot

Hans de Groot

Docent Infra

Als je deze opleiding gaat doen, kom je misschien wel bij mij in de klas.

Claas Pronk

Claas Pronk

Docent

Waarschijnlijk kom je bij mij in de klas. Dus heb je vragen? Ik heb antwoorden!