Monteur laagspanningsdistributie

  • Duur
    2 jaar
  • Niveau
    2
  • Crebo
    25769
  • Leerweg
    Werken & leren (BBL)
  • Start
    Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Monteur laagspanningsdistributie

  • Duur
    2 jaar
  • Niveau
    2
  • Crebo
    25769
  • Leerweg
    Werken & leren (BBL)
  • Start
    Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Als het pikdonker is, stop je de stekker in het stopcontact en er is licht. Het lijkt zo normaal. Maar daar gaat heel wat aan vooraf. Dankzij de monteur laagspanningsdistributie hebben bedrijven en bewoners in de straat stroom.

In het kort

Kies voor spanning in je werk

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Vakwerk wordt gedaan door vakmensen. Jij houdt je hoofd koel onder spanning. En je vindt het geweldig om je handen vies te maken. Zo los je storingen op en je verhelpt ze. Maar veiligheid vind je het allerbelangrijkste als monteur laagspanningsdistributie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding monteur laagspanningsdistributie leer je alles over de elektriciteitskabels: vanuit de stroomhuisjes buiten op straat naar de huizen en gebouwen. En ook over de straatverlichting. Je monteert, controleert en test. Verder leer je hoe je een storing opspoort, verhelpt of voorkomt. Je gaat nieuwe kabels aanleggen of oude kabels vervangen. 

Deze opleiding duurt maximaal 2 jaar. Je werkt 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt alleen de theorielessen op school. Je leert dus een vak én je krijgt salaris. Tijdens de opleiding monteur laagspanningsdistributie volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om straks nog sneller door te kunnen groeien. Of juist om door te stromen naar een andere afdeling binnen een bedrijf. En je kunt ook een keuzedeel kiezen als voorbereiding op een vervolgopleiding, zoals eerste monteur laagspanningsdistributie.

Dit ga je doen

  • Kabels aanleggen, aansluiten en onderhouden
  • Storingen opsporen en verhelpen
  • Klussen met spoed

Dit niet (zo vaak)

  • Zelf nieuwe uitvindingen doen
  • Zelf nieuwe methoden verzinnen om kabels aan te sluiten
  • Elektrische apparaten installeren 

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.   

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Schiedam CS

De theorielessen volg je op de locatie ZIP aan de Parallelweg 403 in Schiedam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine om je zelfgemaakte lunch of avondeten op te eten. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Je werkt overal: van buiten op straat tot binnen in huis. Zo kunnen voetgangers, fietsers en auto’s de weg zien in het donker. En natuurlijk om het licht, de televisie en de wasmachine te laten werken. Jij legt de kabels aan. Als monteur laagspanningsdistributie werk je in de elektriciteitsstations en onder de grond. Jij weet waar je zijn moet. Zo zorg jij ervoor dat er stroom uit het stopcontact kan komen bij huizen en andere gebouwen.

Elke dag kom je weer ergens anders. Je gaat bij mensen thuis langs, lost storingen op en voorkomt ze. Als monteur laagspanningsdistributie ben je vaak samen op pad en soms alleen. Na elk bezoek test en controleer je wat je gedaan hebt. En aan het einde van de dag berg je het gereedschap weer op in de werkbus. En ga je naar huis. 

Deze skills heb je nodig

  • Je hebt flexibel
  • Je kan met aandacht luisteren, lezen en werken
  • Je kan duidelijk uitleggen waarom je iets doet 

Deze niet (altijd)

  • Je kan leidinggeven 
  • De klus zo snel mogelijk klaren, want veiligheid staat voorop
  • Je bent creatief

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Abdellah Bella

Abdellah Bella

Docent Elektrotechniek

Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas. Dus wil je wat weten over de opleiding? Vraag het mij!