Metselaar

Metselaar

Een muur bouwen? Daar komt veel meer bij kijken dan die stapel stenen. Daar weet jij straks na de opleiding Metselaar alles van. Jij metselt de mooiste muren. Dankzij jou wonen en werken mensen op een stevige en veilige plek. 

In het kort

Bouw jij mee aan veilige huizen en kantoren?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Als kind speelde je al met de blokken. Maar nu is het tijd voor het echte metselwerk. Je werkt het liefst met je handen. Zowel binnen als buiten. Bij zon en bij regen. Je kunt zelfstandig werken. Maar het liefst bouw je samen met collega’s. Je let erop dat je het veilig doet. Voor jezelf en voor anderen. Geef jou een bouwtekening en jij ziet al voor je hoe het er in het echt uit komt te zien. Tijdens de opleiding Metselaar leer je een vak én je krijgt salaris. Iets voor jou?
Ontdek de locatie

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Metselaar leer je alles over verschillende soorten steen, lijm en specie. Je werkt op een bouwplaats, onder begeleiding van een leermeester. Je leert hoe je bouwtekeningen leest, hoe je metselt, hoe je de stenen voegt en netjes afwerkt.

Je metselt nieuwe muren, repareert stukken wand en maakt bestaand metselwerk schoon. Ook ontdek je alles over veiligheid. Zowel in wat je maakt, als in het werk zelf op de bouwplaats. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding, zoals Allround metselaar niveau 3. 

Dit ga je doen

  • Je bereidt de werkplek voor
  • Muren metselen en repareren
  • Netjes afwerken

Dit niet (zo vaak)

  • Zelf een gebouw ontwerpen
  • Collega's begeleiden
  • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Vaktheorie Metselen
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. En 1 dag per week kom jij naar school en volg je theorielessen. Je kunt er ook voor kiezen om 5 dagen te werken en 2 avonden per week de theorielessen te volgen. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.  

Dit is jouw leslocatie

Middelharnis óf Schiedam

Langeweg 111 (Beroepscampus), Sommelsdijk (Middelharnis) 
De Beroepscampus is de nieuwe onderwijslocatie op Goeree-Overflakkee waar je de doorlopende leerlijn vmbo-mbo kunt volgen. Een plek waar leerlingen, studenten, het bedrijfsleven en scholen uit de regio samenkomen.

Schiedamseweg 245, Schiedam
In Schiedam vind je een mooie locatie. Het is er groot en rolstoeltoegankelijk. Het is maar een paar minuten lopen vanaf station of halte Schiedam Nieuwland. Je komt hier met de metro, bus 51 én tram 21 of 24. En die boterham met koffie, haal je in de kantine.  

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Als metselaar voer je de meest gebruikelijke metselwerken uit. Zelfstandig of onder leiding van een voorman of uitvoerder. Student Davey vertelt over zijn stage als metselaar.

Beroepen na de opleiding

Je bent vaak lekker buiten aan het werk. En soms ook binnen. Je werkt bij een metselbedrijf of bij een aannemer. Of misschien heb je wel je eigen bedrijf. Je werkt vaak samen met collega’s en soms zelfstandig.  

Op zo’n dag als vandaag metsel je bijvoorbeeld een extra ruimte aan een huis, dit noem je uitbouw. Je leest de bouwtekening en checkt of de maten kloppen. Zodat je straks ook genoeg ruimte overhoudt voor de deuren en ramen. Je metselt eerst de rechte muren zonder kozijnen – dit noem je blinde muren. Zo’n muur bestaat uit stenen, specie en voegwerk. En jij weet precies wat je daarmee moet doen, want jij bent een vakmens. Eén ding is zeker: jij bent onmisbaar in de bouw.  

Deze skills heb je nodig

  • Je kunt goed luisteren
  • Je kunt goed samenwerken
  • Je werkt vakkundig en netjes

Deze niet (altijd)

  • Je bent creatief
  • Je werkt op een rustig tempo
  • Je kunt goed leidinggeven

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Piet van Asperen

Piet van Asperen

Praktijkinstructeur Timmeren

Heb je vragen over deze opleiding? Ik help je graag.

Christiaan van Vugt

Christiaan van Vugt

Docent bouwtechniek

Ik heb ruim 12 jaar ervaring als timmerman. Ik vind het leuk om jou op te leiden tot vakman. Iemand die trots kan zijn op zijn werk.

Arjan de Rooij

Arjan de Rooij

Docent bouwtechniek

Ik leer studenten graag de nieuwste ontwikkelingen in de bouw, zoals het neerzetten van energieneutrale woningen.