Eerste monteur woning

Eerste monteur woning

Een warm huis, veilig drinkwater en een toilet die doorspoelt. Als Eerste monteur woning stuur je monteurs aan. Samen zorgen jullie ervoor dat iedereen thuis veilig gebruik kan maken van gas, water en riolering.

In het kort

Zorg jij straks voor warme huizen en veilig drinkwater?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Het is altijd weer een puzzel. Hoe ga je beginnen? En wat ga je allemaal tegenkomen achter de muren, in de kruipruimte en op het dak? Wat er ook gebeurt: jij houdt je hoofd koel. Je stuurt monteurs aan. En je klust er zelf ook lekker op los met je handen. Het liefst werk je op verschillende plekken. Met gezellige collega’s om je heen. Want naast het serieuze werk, is er ook een lolletje op z’n tijd.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Waarschijnlijk heb je al wat werkervaring, vóórdat je met de opleiding Eerste monteur woning bol begint. Nu is het tijd om dieper te duiken in installatietechniek. Jij leert straks alles wat te maken heeft met de aan- en afvoer van water en gas. Je leert over het onderhoud aan toestellen: warm en koud stromend water, drinkwater, centrale verwarming, de cv-ketel, de douche, de brandbeveiliging voor in huis en de afvoer van het regenwater. Zowel in nieuwe woningen met kunststof meerlagenbuizen als oude panden met roestvrij stalen en koperen buizen.

In de praktijk leer je alles over het vak en op school krijg je een stuk theorie. Je leert nauwkeurig werken, je ontdekt hoe je storingen voorkomt en hoe je veilig werkt. Je leert collega's aansturen en werkt zelf ook met je handen. 

Je volgt één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje om je te verdiepen in duurzaamheid. En je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

  • Cv-ketels, leidingen en warmtepompen plaatsen
  • Zelfstandig werken onder een projectleider
  • Werken in woningen, nieuwbouw en flats

Dit niet (zo vaak)

  • Zelf ontwerpen
  • Met spanning boven 48 volt werken
  • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. 

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5
dagen naar school
16
weken stage

Stage lopen

De eerste 2 jaar loop je korte stages. Je gaat 4 dagen naar school en loopt 1 dag in de week stage. Bijvoorbeeld bij een bedrijf in de woningbouw of bij een loodgietersbedrijf. In het laatste jaar ga je op langere stage in een erkend leerbedrijf. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Student Auke neemt je mee tijdens zijn werk en vertelt over hoe hij een cv-installatie maakt tijdens de bbl-opleiding Eerste monteur woning. 

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als vandaag werk je samen met een monteur. Jullie zijn veel samen op pad en jij begeleidt je collega bijvoorbeeld in het aanleggen van leidingen.

Je werkplek is: een nieuwbouwhuis. De muren zijn open om leidingen achter te leggen. Als alles netjes vastzit, geef je een collega opdracht om de boel weer zorgvuldig dicht te maken. De leidingen komen een stukje uit de muren. Daar verbind je de radiatoren aan. En in de keuken draai je wat pijpleidingen aan elkaar.

Boven het keukenblok hang je een nieuwe ketel die warm water door de verwarming en uit de kraan laat stromen. Zo heb jij aan het einde van de dag weer een flinke puzzel opgelost.

Deze skills heb je nodig

  • Je bent flexibel
  • Je bent netjes en vriendelijk
  • Je kunt goed samenwerken

Deze niet (altijd)

  • Je kunt netjes tekenen
  • Je kunt goed plannen
  • Je kunt de kosten bewaken

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding Eerste monteur woning bol. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent installatietechniek

Ik leer mijn studenten graag de nieuwste technologieën tijdens mijn lessen installatietechniek.