Eerste monteur hoogspanningstransport
- Duur2 jaar
- Niveau3
- Crebo27014
- LeerwegWerken & leren (BBL)
- Locatie
- StartAugustus 2025
Eerste monteur hoogspanningstransport
- Duur2 jaar
- Niveau3
- Crebo27014
- LeerwegWerken & leren (BBL)
- Locatie
- StartAugustus 2025
Dankzij jou zitten de grootste fabrieken, luchthavens en woonwijken nooit in het donker. Iedereen kan erop vertrouwen dat ze veilig gebruik kunnen maken van de stroom die via het grootste elektriciteitstransportnet van Nederland wordt aangeleverd. En is er een storing of moet er een nieuw traject worden aangelegd? Dan sta jij als eerste monteur hoogspanningstransport met je team klaar om het te fiksen.
Jij kan het verschil maken bij de Energietransitie!
Wat leer je tijdens de opleiding?
In deze opleiding maak jij kennis met de praktijk en de theorie rondom het hoogspanningstransportnet. Zo kom jij op plaatsen waar vrijwel niemand kan en mag komen. Zo leer jij in de echte beroepspraktijk altijd via een werkgever uit welke componenten het hoogspanningstransportnet bestaat en hoe ze met elkaar samenwerken. Ook leer jij om veilig met deze componenten te kunnen werken als iets moet worden in- of uitgeschakeld in het net en om dan bijvoorbeeld veilig onderhoud te kunnen uitvoeren samen met je collega’s. Veiligheid staat altijd op nummer 1. Eerst denken en dan pas doen geldt er hier in dit vakgebied.
Omdat de gehele wereld omschakelt naar groene energie waarbij elektriciteit de belangrijkste rol speelt maak jij daarmee straks een belangrijk onderdeel uit van van de Energietransitie. Zonder jou gaat de Energietransitie niet lukken, maar met jou wel.
Dit ga je doen
- Overleg voeren met alle collega’s voordat je aan de werkzaamheden begint
- Veiligheidsmaatregelen treffen om aan het einde van de dag veilig samen met jou collega relaxed naar huis te gaan.
- Specialistische kabels aansluiten op een hoogspannings-transformator of -schakelaar.
- Werkplek opgeruimd en schoon achterlaten voor een volgende keer of andere collega’s
Dit niet (zo vaak)
- Onvoorbereid aan het werk gaan
- Een hoogspanningsnet in- of uitschakelen
- Een hoogspanningsnet ontwerpen
Vakken tijdens je opleiding
- Elektrotechnische vaktheorie over elektriciteit en specifieke rekenvaardigheden die hiervoor nodig zijn.
- Elektrotechnische vakkennis van componenten en werkprcedures
- Praktijk veiligheidstrainingen rondom werken met elektriciteit
- Praktijktrainingen benodigd voor werken met componenten uit het hoogspanningstransportnet.
- Keuzevakken die verbredend en verdiepend zijn ten opzichte van de vakken voor Eerste Monteur Hoogspanningstechniek.
Jouw leerwerkbedrijf
Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl. Stage lopen doe je bij 1 vast bedrijf tijdens de twee jaren die jij in de opleiding zit.
Dit is jouw leslocatie
De leslocatie is parallelweg 403 te Schiedam en dat is een kleine leslocatie waarbij door jou zeer nauw contact is met de docenten van de school en de studiecoach van jouw bedrijf. Een probleem is daarmee dus vaak snel opgelost waardoor we samen weer snel goed verder kunnen. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus, tram en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.
Beroepen na de opleiding
Na deze opleiding op niveau 3 kun jij dus werken bij vele bedrijven die ons hoogspanningstransportnet in Nederland in bedrijf houden, waaronder Tennet, Stedin, Spie etc., etc.. Deze bedrijven staan om jou te springen en ontvangen jou met een heel mooi startsalaris met vele doorgroeimogelijkheden en vaak een elektrische een auto van de zaak.
Vanuit jou rol als Vakbekwaam persoon in het hoogspanningstransportnet mag jij daarmee straks vele werkzaamheden uit gaan voeren aan veel verschillende componenten van het hoogspanningstransportnet zoals kabels, transformatoren, spoelen, condensatoren, beveiligingsrelais, batterijopslagsystemen, energiemanegementsystemen en besturingssystemen.
Handige informatie
Voor de opleiding is bij voorkeur een elektrotechnische opleiding op Web-niveau 2 vereist. Hierbij kun je denken aan de opleiding Monteur Laagspanning distributie of Monteur Middenspanning distributie, maar ook kunnen andere elektrotechnische opleiidngen op niveau 2 in aanmerking komen. Daarnaast is het ook mogelijk als zij-instromer om aan de opleiding te kunnen beginnen, maar je hebt altijd een werkgever nodig die jou een opleidingswerkplek wil bieden. Zonder een voor de opleiding erkende werkgever is deelname aan deze opleiding niet mogelijk omdat deze opleiding alleen in deeltijdopleiding als BBL-situatie wordt gegeven, dus werken en leren situatie.
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.
Past deze opleiding bij jou?
Meld je aan
Bezoek de Open dag
Loop mee
Vragen over de opleiding?
Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie.
Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.