Security Scan voor ondernemers
Zo’n 75 studenten droegen daaraan hun steentje bij. In twee dagen tijd verdiepten ze zich in cybercriminaliteit om vervolgens een op maat gemaakt adviesrapport op te leveren aan een ondernemer. Ook voor studenten zelf een relevant thema, aangezien ze in het 3e leerjaar examen doen in het thema security.
’Het is niet de vraag of, maar wanneer je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit’- Sander Overeijnder, Platform Veilig Nederland
De scan, ontwikkeld door Platform Veilig Ondernemen, geeft ondernemers inzicht in de risico’s en geeft tips and tricks. ‘Slechts weinig mkb-ondernemers zijn verzekerd tegen cybercriminaliteit en zijn zich onvoldoende bewust van de grote risico’s die zij lopen’, vertelt Sander Overeijnder van Platform Veilig Ondernemen. ’Het is niet de vraag of, maar wanneer je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit’.
Alles weten over cybercriminaliteit
Het programma van de Security tweedaagse bestond uit een dynamische afwisseling tussen theorie en de praktijk, waardoor onze studenten alles te weten kwamen over cybercriminaliteit. Niet alleen hoorden ze een getuige verhaal aan van een ondernemer die slachtoffer werd van cybercriminaliteit, ook waren er presentaties door Platform Veilig Ondernemen, de digitale opsporing van de politie, die demonstreerde hoe ze een crimineel netwerk op kunnen rollen, games waarin studenten met verve rollenspellen speeen vertelde Bert Heskes van ConanDoyle wat een gespecialiseerd security-bedrijf doet wanneer zij door een ondernemer of particulier benaderd worden. Welke beveiligingen kun je inzetten om het risico op slachtoffer worden van cybercriminaliteit te beperken? Werken voor een gespecialiseerd securitybedrijf is voor veel studenten een toekomstbeeld en met de verhalen en uitleg van Bert werd dat beeld deze ochtend wel duidelijker.
‘We zijn positief verrast door de gedrevenheid van de studenten en wat ze ons konden meegeven’, Faleha Ubeis en Caroline Boschman
Experts
Op de tweede dag werkten studenten in teams samen om aan de slag te gaan met de ondernemerscase via Digiwerkplaats Rijnmond. Via een vraaggesprek werd er ingezoomd op de huidige situatie van de ondernemers. ‘Op de dag zelf kregen we al handige tips en adviezen over ons wachtwoordenbeleid en de SMS tweetrapsverificatie,’ aldus Faleha Ubeis en Caroline Boschman. ‘Ook werden we al wegwijs gemaakt in de wereld van cybersecurity risico’s en hebben we heel wat vaktermen erbij geleerd. We zijn positief verrast door de gedrevenheid van de studenten en wat ze ons konden meegeven. Na afloop hebben we het adviesrapport ontvangen waar de uitkomsten van de scan en de conclusies stonden beschreven.’ Zo’n 12 vakdocenten, teamleiders en andere onderwijsexperts van onze opleidingslocaties traden op als begeleider en coach voor de studenten. De studententeams konden inhoudelijke vragen stellen aan twee experts: Aad van Boven van SecureMe 2 en Ronald Bruggelink van Iteachers, die belangeloos hun bijdrage aan dit evenement leverden. Met hun input konden de studententeams goede adviesrapporten maken. Twee expertbedrijven waren de gehele dag aanwezig als vraagbaak voor de teams tijdens hun werk aan de cases.
Het adviesrapport
Aan het einde van de dag ontvingen de ondernemers hun adviesrapport waarmee ze aan de slag kunnen met een volgende stap bij hun vraagstuk. De studenten ontvingen een Digiwerkplaats Rijmond-certificaat als bewijs van een geslaagde deelname. Een mooie afsluiting van een event waarin studenten direct praktijkervaring opdoen, samenwerken met ondernemers en leerden in de huid te kruipen van een echte cyber security adviseur.