OceansX en Techniek College Rotterdam gaan duurzame samenwerking aan

Wanneer
24 mei 2024
Door
Redactie
Afgelopen vrijdag zette Marc Meijer en Berend van der Kraats, directeur van OceansX, hun handtekening onder een duurzame samenwerking.

OceansX is een bedrijf die een barge (duwbakken, drijvende pontons) ontwikkelt waarmee op locatie grote hoeveelheden water gezuiverd kunnen worden. Denk hierbij van zoutwater naar drinkwater. Dit is een bestaande techniek die veel in bijvoorbeeld in de Cariben (Aruba, Bonaire, Curaçao) wordt toegepast. Doel is om rond te varen en gebieden tijdelijk van extra schoon water te voorzien, maar ook om in noodgevallen snel grote hoeveelheden schoon drinkwater te kunnen leveren (denk aan typhoon, aardbevingen of andere ellende). Missie van OceansX: sociale innovatie. “Binnen het project heeft iedereen zijn eigen rol en ambitie, dat maakt het dat iedereen kan aansluiten met zijn/haar expertise. Daarnaast vinden wij het belangrijk om mbo-studenten te betrekken bij onze missie. Daar zit zoveel passie en kennis, en dat hebben we nu nodig”, aldus van der Kraats. 
 
Met studenten 
Met deze verklaring gaan studenten van Techniek College Rotterdam de komende 10 jaar meedenken aan deze ontwikkeling. Op dit moment staat er op de RDM een testopstelling aan de waterkant. Studenten Procestechniek en Maintenance gaan deze container onderhouden en meewerken aan het verder optimaliseren. Tom, derdejaarsstudent Procesoperator C: ”We hebben al even in de proefopstelling gekeken, dat zag er gaaf uit. Maar het kwam ook bekend voor, zo zijn er oa een aggregaat en zonnepanelen aanwezig. We kunnen nu wat we leren op de opleiding toepassen in deze testopstelling. Dus je bent direct onderdeel van een heel groot project. Tof om daaraan mee te denken en te helpen ontwikkelen”. De bedoeling is om ook studenten van de opleiding Technicus Engineering te laten aansluiten.