Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde
- Duur4 jaar
- Niveau4
- Crebo25919
- LeerwegSchool & stage (BOL)
- Locatie
- StartAugustus 2025
Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde
- Duur4 jaar
- Niveau4
- Crebo25919
- LeerwegSchool & stage (BOL)
- Locatie
- StartAugustus 2025
Lijkt het je leuk om nieuwe en betere machines en apparaten te bedenken? Een productiemachine die grondstoffen bewerkt bijvoorbeeld. Of een techniek voor het aandrijven van auto's. Als Technicus engineering werkgebied werktuigbouwkunde bedenk en ontwerp je werktuigen die de wereld nodig heeft.
Wil jij hijskranen, windmolens of lasrobots ontwikkelen?
Wat leer je tijdens de opleiding?
Je start deze opleiding breed. Je maakt kennis met alle werkvelden: elektrotechniek, mechatronica, medische instrumentatie techniek en installatietechniek. Het werkgebied werktuigbouwkunde is een bijzondere richting, want de opleiding is breed én specialistisch tegelijk. Hierdoor kun je later alle kanten op.
In 4 jaar leer je om werktuigen te ontwerpen en te installeren. Zo ontwerp en installeer je bijvoorbeeld een nieuwe productiemachine. Je werkt vaak samen aan projecten. In zo'n team zitten studenten, maar soms ook medewerkers van een bedrijf of hbo-studenten.
Tijdens een project maak je kennis met de nieuwste technieken. Je test bijvoorbeeld of dat jouw ontwerp van een productiemachine wel echt gemaakt kan worden. Zo oefen je alle stappen: van ontwerpen tot leidinggeven.
Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om door te stromen naar een andere opleiding, want ongeveer 50 procent van onze studenten gaat naar het hbo.
Dit ga je doen
- Machines, apparaten en constructies ontwerpen
- Technisch tekenen en 3D-simulaties uitvoeren
- Ontwerpen en inrichten van productieautomatisering
Dit niet (zo vaak)
- Productiewerk uitvoeren
- Software bouwen
- Lassen
Deze vakken krijg je
Stage lopen
Je kunt bij veel bedrijven stagelopen. Natuurlijk bij bedrijven die machines en apparaten maken, maar ook bij bedrijven in de offshore en scheepsbouw, in de energietechniek, automatiseringstechniek of voertuigtechniek.
Het eerste jaar sluit je af met een stage van 10 weken. Dit noemen we een oriënterende stage. Hier ontdek jij welk werkgebied je leuk vindt.
In het derde leerjaar start je met een stage van 20 weken. Je sluit de opleiding af met een examenstage in het vierde jaar. Deze stage duurt 20 weken. Hier leer je het vak in de praktijk en mag jij veel zelf doen.
Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van de leerbedrijven waarmee we samenwerken of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl.
Kies jouw leslocatie
Rotterdam-Oost óf de RDM
Prins Alexanderlaan 55, Rotterdam
Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.
RDM Rotterdam
Rdm Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi.
Studentverhalen
Beroepen na de opleiding
Als Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde kun je veel kanten op. Je wordt bijvoorbeeld ontwerper, tekenaar, werkvoorbereider, onderhoudstechnicus of leidinggevende.
Je houdt je bezig met het ontwerpen van machines, het onderhouden en verbeteren van apparaten en het voorbereiden van productie- en constructiewerk. Hiervoor kun je tekeningen maken en lezen en schrijf je computerprogramma's voor machines en robots.
Je maakt kostenberekeningen, een werk- of productieplanning en je voert kwaliteitscontroles uit.
Als Technicus engineering in dit werkgebied kun je overal terecht. In de scheepsbouw of bij bedrijven die machines en apparaten maken. Of je werkt bij bedrijven in de voertuigtechniek, meet- en regeltechniek, energietechniek, automatiseringstechiek of bedrijven in de robotica en domotica. Waar liggen jouw interesses?
Deze skills heb je nodig
- Je ontwerpt graag werktuigbouwkundige objecten
- Jouw technisch inzicht is erg goed
- Je kunt leidinggeven
Deze niet (zo vaak)
- Je sleutelt aan machines
- Je kunt goed verkopen
- Je installeert zelf apparaten
Handige informatie
Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.