Monteur werktuigkundige installaties

Monteur werktuigkundige installaties

Loodgieter worden? Dat klinkt ouderwets, maar dat is het vak totaal niet. Met de bbl-opleiding Monteur werktuigkundige installaties word jij opgeleid tot een innovatief vakmens. Je legt waterleidingen, verwarmingsinstallatie, warmtepompen, zonneboilers en waterafvoeren aan met moderne duurzame materialen. Dankzij jou hebben mensen veilig warm en koud water en zitten ze er warm bij.​

In het kort

Ben jij de redder in nood?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij werkt graag met je handen. Een lek? Die heb je zo gefikst. Ook als het water alle kanten op spuit. Jij houdt het hoofd koel en lost het probleem op. Bovendien werk jij mee aan een duurzamer Nederland. Woon je toevallig op Rotterdam-Zuid? Met deze bol-opleiding heb jij gegarandeerd een baan met de AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding monteur werktuigkundige installaties bol leer je alles wat te maken heeft met gas- en waterleidingen. Van het installeren van een cv tot een warmtepomp. Je leert alles over warm en koud stromend drinkwater, centrale verwarming, het gasfornuis in de keuken, een waterdicht dak boven je hoofd, de afvoer in de douche en het toilet. Kortom: alles wat te maken heeft met de aan- en afvoer van water en gas. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje om je te verdiepen in duurzaamheid. En je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

  • Ketels, leidingen en warmtepompen plaatsen
  • Storingen opsporen en verhelpen
  • Bij mensen thuis of tijdens grotere projecten

Dit niet (zo vaak)

  • Zelf ontwerpen
  • Mails van klanten beantwoorden
  • Bestellingen plaatsen

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. Dat leer je allemaal tijdens de opleiding monteur werktuigkundige installaties bol. 

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5
dagen school
1-2
stages

Stage lopen

In het begin van je bol-opleiding tot Monteur werktuigkundige installaties loop je korte stages. Je gaat 5 dagen per week naar school. Of 4 dagen en 1 dag stage. Bijvoorbeeld bij een bedrijf in de kantoorbouw of bij de Rotterdamse haven. In het laatste jaar ga je op langere stage bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

In winkels, oude of nieuwe huizen, kantoren en ziekenhuizen. Vandaag hier, morgen daar en overmorgen weer ergens anders. Jij bent overal waar installaties gedaan moeten worden. Van cv-installatie tot warmtepomp en van hemelwaterafvoer tot riolering. Jij zorgt voor de juiste verbindingen tussen apparaten en gas- of waterleidingen. Onder begeleiding van een eerste monteur werktuigkundige installaties.

Je zit al vroeg in de auto samen met je collega. Samen gaan jullie op pad naar verschillende werkplekken. De eerste stop is bij een woning. De badkamer staat blank, de douche is verstopt. Met een grote zuiger verwijder je van alles en nog wat. De bewoner van het huis is superblij en opgelucht. En dat geeft veel voldoening.

Na de lunch ga je eerst aan het werk in de werkplaats. Daar maak je een prefabricage van een dakgoot. Zo hoef je straks niet in de regen een stukje buis voor de dakgoot op maat te zagen. Als je klaar bent, ga je naar een nieuw kantoorpand. Het gebouw op om het stukje dakgoot te vervangen. Past precies? Natuurlijk. Aan het einde van de dag ruim je de boel netjes op. En ga je weer naar huis. Elke dag is anders.

Deze skills heb je nodig

  • Je kunt goed samenwerken
  • Je houdt je hoofd koel onder druk
  • Je bent oplettend en leergierig

Deze niet (altijd)

  • Je kunt goed plannen
  • Je werkt op een rustig tempo
  • Je bent handig met computers

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent installatietechniek

Ik leer mijn studenten graag de nieuwste technologieën tijdens mijn lessen installatietechniek.