Eerste monteur laagspanningsdistributie

  • Duur
    2 jaar
  • Niveau
    3
  • Crebo
    25765
  • Leerweg
    Werken & leren (BBL)
  • Start
    Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Eerste monteur laagspanningsdistributie

  • Duur
    2 jaar
  • Niveau
    3
  • Crebo
    25765
  • Leerweg
    Werken & leren (BBL)
  • Start
    Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Waar zouden we zijn zonder stroom? Als Eerste monteur laagspanningsdistributie begeleid je collega’s in het aanleggen van kabels. Samen zorg je ervoor dat de elektriciteit vanaf de straat in de meterkast stroomt.  

In het kort

Krijg jij energie van anderen begeleiden?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je bent de kalmte zelve. Ook als je onder spanning staat. Je vindt het tof om collega’s te begeleiden en samen te werken. Jij denkt altijd vooruit en weet precies wat er moet gebeuren. Tegelijkertijd werk je als eerste monteur laagspanningsdistributie met je aandacht in het nu.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je werkt meer buiten dan binnen. In de praktijk leer je alles wat te maken heeft met elektriciteitsvoorzieningen. Van kabels tot beveiligingen. Vanuit de stroomhuisjes in de straat tot en met de stroomaansluiting in de meterkast in huis of bij een kantoorpand. En de straatverlichting zelf? Jazeker, de lantaarns aansluiten hoort ook helemaal bij bij het vak van een eerste monteur laagspanningsdistributie. Van technische tekeningen lezen tot schakelaars vervangen. En natuurlijk controleer je alles. Want de veiligheid van jezelf, je collega's en van je omgeving staan op het spel als je met spanning werkt. 

De opleiding duurt maximaal 2 jaar. Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

  • Collega’s aansturen 
  • Veilig en zorgvuldig werken 
  • Tekeningen lezen en aanpassen

Dit niet (zo vaak)

  • Zelf ontwerpen  
  • In je eentje werken
  • Zelf nieuwe methoden verzinnen om kabels aan te sluiten

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. 

Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.   

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding Eerste monteur laagspanningsdistributie begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Schiedam CS

De theorielessen volg je op de locatie ZIP aan de Parallelweg 403 in Schiedam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor je zelfgemaakte lunch of avondeten. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Het is 7 uur. Tijd voor een kop koffie en de werkverdeling tussen de collega's. Behalve de werkzaamheden bespreek je ook de risico's die je tegenkomt daarbij. Dan vertrekken jullie naar de locatie. Er staat een spanningskast waar flink wat achterstallig onderhoud gepleegd moet worden. Als eerste monteur laagspanningsdistributie stuur je andere monteurs aan om oude kabels te verwijderen en nieuwe aan te leggen.

Na de lunch ga je direct door naar een spoedklus van een huis waar telkens kortsluiting is. Eerst de schakelaar uit en de spanning eraf. Je vervangt de bedrading. Spanning er weer op en je controleert de schakelaar. De lamp brandt, jouw klus is geklaard. 

Deze skills heb je nodig

  • Je kan anderen begeleiden
  • Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel 
  • Je kan duidelijk uitleggen wat je hebt gedaan

Deze niet (altijd)

  • Je geeft leiding 
  • De klus zo snel mogelijk klaren, want veiligheid staat voorop
  • Je bent creatief

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Abdellah Bella

Abdellah Bella

Docent Elektrotechniek

Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas. Dus wil je wat weten over de opleiding? Vraag het mij!